RAW strava: syrová strava jako trend poslední doby

Slovní spojení RAW strava je v poslední době používáno stále častěji. V doslovném překladu jde o syrovou stravu založenou na konzumaci tepelně neupravených potravin. Pro koho je RAW strava vhodná a pro koho naopak ne? Přináší našemu zdraví nějaké výhody? A má i stinné stránky?

Základ jídelníčku tvoří čerstvé potraviny / foto: pixabay.com

 

Vysvětleme si: co je RAW strava?

Na začátek pár slov k tomu, co to ta RW strava vlastně je. Někdo ji nazývá syrová strava, jiní používají název živá strava. Jde o poměrně oblíbený alternativní směr stravování, který ale nemusí nadchnout každého.

Definice RAW stravy
RAW strava je založená na konzumaci tepelně a chemicky neupravených potravin, kdy příprava těchto potravin nesmí přesáhnout 42 °C.

Zastánci RAW stravy jsou toho názoru, že při zahřátí se v potravinách zlikviduje vše živé a daná potravina je pak „mrtvá“ – jinými slovy zbavená všeho, co by našemu tělu mohlo prospět.

RAW strava má jediný cíl: konzumovat přirozené potraviny

Pečení, vaření, smažení, dušení – to všechno jsou běžně známé způsoby přípravy jídla. Právě během těchto procesů ale podle vitariánů (lidí, kteří konzumují pouze syrovou stravu) dochází k likvidaci všech důležitých živin. Kromě toho pak takto upravená jídla vykazují v těle vedlejší účinky. Po tepelné úpravě se z potraviny stává pro naše tělo neznámá látka, která v našem těle vyvolá reakci, proti které se náš imunitní systém začne bránit bílými krvinkami. Pakliže k vyvolání těchto poplachů dochází často (pokud často konzumujeme tepelně upravené potraviny) nestíhá tělo bojovat s přirozeným nebezpečím – viry, bakteriemi, cizopasníky.

Jaké potraviny jsou základem RAAW stravy?

Základ RAW stravy tvoří zejména:

  • ovoce
  • zelenina
  • obiloviny
  • luštěniny
  • semínka
  • ořechy
  • mořské řasy

Výhody a nevýhody RAW stravy

RAW strava dělí názory lidí na dvě poloviny: jedni na něho nedají dopustit a ti druzí jej naopak odsuzují. Pojďme si tedy představit výhody a nevýhody RAW stravy.

Výhody RWA stravy:

  • podporuje redukci hmotnosti
  • zlepšuje psychický stav
  • obsahuje méně tuků
  • má vyšší obsah živin
  • obsahuje menší množství sodíku
  • zvyšuje energii
  • představuje ekologicky šetrné stravování
  • obsahuje méně přidaných cukrů

Nevýhody RAW stravy:

  • snižuje vstřebávání některých živin (lykopeny, karotenoidy)
  • je rizikem nedostatku vitamínu B12
  • může obsahovat méně bílkovin
  • je náročnější na trávení
  • je možným rizikem srdečně cévních onemocnění
Ovoce je dobré na snídani / foto: archiv

 

Jak začít?

Zaujala vás alternativa syrového stravování a přemýšlíte, jak začít? Proto pro vás máme základy, se kterými můžete vyzkoušet přejít na RAW stravování.

 Krok první:  začněte se šťávami

Prvním krokem pro naprostého laika a začátečníka může být pití ovocných a zeleninových šťáv. Ty lze připravit během chviličky a především existuje nespočet možností a kombinací, takže vás to jen tak neomrzí. Pijte ovocné a zeleninově šťávy kdykoli, jakkoli a v kterémkoli množství. Pijte je, když dostanete chuť, pijte je, když budete mít žízeň, pijte je, když pocítíte hlad.

 Krok druhý:  omezte tepelně upravenou stravu na 40 %

Pokud jste až do dnešního dne neřešili, jestli potraviny vaříte, pečete, smažíte nebo dusíte, je nesmysl, abyste skočili do RAW stravy po hlavě. Daleko lepším způsobem je omezit tepelně upravenou stravu na 40 % z vašeho celkového příjmu. Zbytek vaší stravy by mělo tvořit ovoce, zelenina, ořechy, semínka – zkrátka cokoli, co je syrové.

 Krok třetí:  postupně vylučte nezdravé potraviny

Dalším krokem bude vyřazení nezdravých potravin. Nemusí to být ze dne na den, jak se říká – ráz na ráz. Lépe uděláte, když dané potraviny začnete pomalu omezovat, dokud je nepřestanete konzumovat úplně. Proto ze svého jídelníčku vyřaďte sladkosti, cukroviny, mléčné výrobky, maso, pečivo, sladké nápoje.

 

Nelekněte se detoxikačních příznaků

Každá změna si žádá reakci. Proto se i u vás po přechodu na RAW stravu mohou objevit detoxikační příznaky. Je to způsobené tím, že najednou tělu přestanete servírovat určité množství jídla, které naopak nahradíte velkým množstvím ovoce a zeleniny.

Mezi nejčastější příznaky patří:

  • změna váhy
  • pupínky na obličeji
  • bolesti hlavy
  • nadýmání
  • změny nálady

Detoxikačních příznaků se obávat nemusíte. Po určité době samy od sebe vymizí.