Granola – připravte si ji podle své chuti

 

Co je to vlastně ta granola, o které se v poslední době mluví stále častěji? Je pravda, že se slovíčko granola dostává do podvědomí stále více lidí, přesto se ale mezi námi najdou tací, kteří vůbec netuší, což je vlastně zač. Co kdybychom se tedy v dnešním článku společně granole mrkli na zoubek?

Granola s čerstvým ovocem je nejlepší k snídani / foto: pixabay.com

Co je granola?

Granola je velmi jednoduše řešeno zdravá pochoutka. Skládá se totiž ze samých zdravých a výživově bohatých surovin, za které nám naše tělo poděkuje, protože mu dodají přesně to, co tak nutně potřebuje. Jinými slovy bychom granolu mohli definovat jako  směs ořechů, semínek, ovesných vloček, rozinek a dalších dobrot, které patří do zdravého jídelníčku .

Müsli tak trochu jinak

Pokud bychom v definici granoly chtěli pokročit ještě o kousek dále, pak bychom určitě měli zmínit, že je granola ve své podstatě zdravé müsli. Zdravé právě proto, že je složeno ze zdraví prospěšných potravin. A proč müsli tak trochu jinak? I to má jednoduché vysvětlení: granola je totiž müsli zapečené bez cukru.

Po výživové stránce je to poklad

Pokud bychom se zajímali o výživovou hodnotu granoly, pak bychom museli být nadmíru spokojeni. Granola totiž našemu tělu dodá spoustu cenných a důležitých látek, které potřebuje k tomu, aby mohlo fungovat správně. Vždy samozřejmě záleží na tom, z čeho si granolu “poskládáte”. 

V granole najdete:

  • bílkoviny
  • vlákninu
  • tuk
  • vitamín A
  • vitamín C
  • vitamín E
  • vitamín K
  • kyselinu listovou
  • železo
  • vápník
  • zinek
  • měď
  • draslík
  • fosfor
  • hořčík
  • omega-3 mastné kyseliny
  • cholin
  • lutein
  • betain

Je skvělá ke snídani i svačině

Pohráváte-li si s otázkou, do jaké části dne granolu zařadit, pak my máme jasno: do snídaně! Kdo totiž jednou granolu ochutná, ten už nechce snídat nic jiného. Dalším důvodem, proč z granoly udělat vaši nejoblíbenější snídani a umožnit jí stát se nejdůležitějším jídlem vašeho dne, je skutečnost, že vás nabije energií, ze které budete moci čerpat až do oběda. To je dobrá zpráva především pro ty, kteří například díky zaměstnání nezvládají dopolední svačinu.

Kupovat nebo vyrábět?

Za nás jednoznačně vyrábět. Domácí granola je totiž jistotou, že do sebe nebudete cpát něco nezdravého. Je sice jednoduché zajít do obchodu a koupit si krabici granoly, kterou seženete za rozumný peníz, na druhou stranu je ale potřeba si uvědomit, že kupovaná granola v sobě v drtivé většině případů obsahuje cukr – a o tom je zdrávo, že zdraví příliš neprospívá, natož pak takovému hubnutí. S tím si kupovaná granoa nerozumí už vůbec. 

 Dobrou zprávou je, že připravit si domácí granolu není vůbec složité. Abyste nám dali za pravdu, připravili jsme si pro vás recept na chutnou domácí granolu, po které se budete moci utlouct! 

Recept na domácí granolu

Co budete potřebovat:

  • vločky (ovesné, špaldové, pohankové…)
  • semínka (sezamová, chia, slunečnicová…)
  • ořechy (lískové, mandle, kešu…)
  •  ovoce 
  • sladidlo (javorový sirup, agávový sirup, čekankový sirup…)
  • mléko (kokosové, mandlové…)

Jak postupovat:

Všechny suroviny pečlivě promíchejte a poté vzniklou směs rozložte na pečicí papír. Troubu předehřejte na 170-180°C a nechte směs péct cca 25-30 minut. Během pečení směs 2-3x vyjměte a promíchejte, aby se propekla úplně všude. Pak už jen stačí nechat granolu vystydnout a skladovat ji v uzavíratelné nádobě na suchém místě.

Jak ji můžete jíst?

Někdo si na granole s chutí pošmákne jen tak. Jiný si ji jako klasické müsli přidává do bílého jogurtu. Dát si ji můžete i s mlékem. Každý si může na granole pochutnat přesně tak, jak to má nejraději. Je vhodná i pro zahnání chutí na sladké, které čas od času potrápí úplně každého z nás.