Zelená káva – zázrak nebo podvod?

Zelená káva je trendem současné doby. Mnoho lidí si ji spojuje především s hubnutím, zajímají se o ni ale i ti, kteří vyznávají zdravý životní styl. V čem je zelená káva tak prospěšná? A je skutečně tak zdravá, jak se o ní říká? Opravdu napomáhá při hubnutí? Nebo je to všechno jen šikovný mediální trik?

Bobule kávovníku ukrývají zelená kávová zrna / foto: pixabay.com

Co je zelená káva?

Ačkoli se o zelené kávě v poslední době mluví stále častěji a dostává se tak do podvědomí čím dál většího počtu lidí, najdou se mezi námi tací, kteří nemají tušení, co to ta zelená káva vlastně je. Na úvod je tedy dobré vysvětlit, že zelená káva pochází z nepražených kávových bobů kávovníku. Právě proto, že se zelená káva nepraží, zachovává si daleko vyšší obsah kyseliny chlorogenové. Ta je známá pro účinky spojené se spalováním tuků a také se jí připisují zásluhy na snížení objemu uhlohydrátů přeměněných na tuky.

Proč se jí říká zelená?
Určitě i vám hlavou proběhla tahle otázka. Proč se zelené kávě vlastně říká zelená? Vysvětlení je jednoduché i celkem logické. Kávova zrna nejdříve několik dní vysychají na sluníčku, na kterém posléze prasknou. Po prasknutí z nich vypadnou zrnka zelené kávy. A zde přichází ten zlom: kávová zrna se praží a tím získávají svou tmavou barvu. Jenže zelená káva se nepraží, tudíž nedochází ke změně zbarvení kávových zrn. A právě proto se zelené kávě říká zelená.

Pražená vs. nepražená káva – v čem jsou rozdíly?

Jaký je rozdíl mezi praženou a nepraženou kávou? To je otázka, kterou si položil snad úplně každý. Rozdíly mezi nimi skutečně jsou a nejpodstatnější z nich se týká právě již zmíněné kyseliny chlorogenové. Již bylo řečeno, že nepražená káva jí obsahuje daleko větší množství, což znamená, že nepražená káva pak slibuje lepší účinky. Další rozdíl mezi praženou a nepraženou kávou je chuť. Díky pražení káva získává na lepším a výraznějším aroma, má to ale i negativní stránky – pražením káva ztrácí drtivou většinu důležitých látek.

Co obsahuje zelená káva?

 Zelená káva je často vychvalována pro svůj zdraví přínosný obsah. Co tedy zelená káva obsahuje a jaké důležité látky v ní najdete? 
  • bílkoviny
  • sacharidy
  • kyselinu listovou
  • kyselinu pantotenovou
  • kyselinu chlorogenovou
  • fenoly
  • kofein
  • draslík
  • železo
  • fosfor
  • vápník
  • hořčík
  • melanoidiny
  • vitamín B
  • vitamín K

Není toho zrovna málo, viďte?

Zdravotní účinky

O zelené kávě se často hovoří jako o pokladu pro naše zdraví. V čem nám tedy prospívá?

  • snižuje vysoký cholesterol
  • podporuje spalování tuků
  • snižuje pocit chuti na sladké
  • zlepšuje náladu
  • odbourává stres
  • detoxikuje organismus
  • chrání buňky před volnými radikály
  • podporuje hubnutí
  • podporuje činnost srdce
  • snižuje pocit hladu
  • lehce zvyšuje krevní tlak

Jak se správně připravuje?

Rozhodli jste se dát zelené kávě šanci? V tom případě byste určitě měli vědět, jak se správně připravuje. Jedině tak si dokážete vychutnat její chuť i aroma.

Před přípravou je dobré namočit kávová zrna do vlažné vody a nechat je máčet alespoň dvě hodiny. Je to z toho důvodu, že jsou oproti praženým zrnům pružnější a především tvrdší. Po namočení je můžete rozdrtit v hmoždíři, lze použít i mlýnek na kávu – hmoždíř je ale lepší. Jakmile zrna namelete, zalijete dvě až tři lžičky cca 300 ml horké vody a necháte 5 minut odstát. Káva potřebuje čas na louhování. Po uplynutí doby můžete kávu scedit, lze ji pít i přímo.

(Ne)musíte jí přijít na chuť

Zelené kávě musíte (nebo také nemusíte) přijít na chuť. Rozhodně nezachutná každému. Je potřeba zmínit, že zelená káva chutná úplně jinak, nežli ta klasická, jak ji zná snad úplně každý. Chuť zelené kávy je lehce nakyslá a někdo ji přirovnává k zelenému čaji. V dnešní době ale můžete ochutnat i zelenou kávu s příchutí karamelu, skořice, vanilky nebo kokosu.